Geschiedenis

De naam Eigen Hulp bestaat al langer dan het orkest Eigen Hulp. Oorspronkelijk was Eigen Hulp een koor, waarbij een aantal muzikanten de instrumentale omlijsting verzorgde. Het koor is vernoemd naar de verbruikerscoöperatie Eigen Hulp ontstaan rond 1900. Deze coöperatie exploiteerde in Den Haag van alles, zoals brandstof, aardappelen, levensmiddelen en een stoomwasserij. Uiteindelijk blijft rond 1940 alleen een coöperatieve stoomwasserij over op de locatie aan de Haagweg. Wanneer het koor is ontstaan is niet precies bekend, maar in ieder geval hebben zij zich – geïnspireerd door de coöperatieve gedachte – naar Eigen Hulp vernoemd.

 

In de tijd van de grote demonstraties voor vrede en een betere wereld op te vrolijken splitste het orkestdeel zich af en ging Eigen Hulp verder als actieorkest. Op vele demonstraties was  Eigen Hulp aanwezig. In heel Nederland en zelfs Europa ontstond een muzikale actiecultuur. In diverse grote steden ontstond een zelfde soort actieorkest die elkaar bij diverse demonstraties tegen kwam. Een groot deel van deze orkesten bestaat nog.

EH boekwinkelhoek Prinse en Nobelstraat Den Haag

 

Nadat de tijd van de grote demonstraties afnam, bleef Eigen Hulp muziek maken. De repetities werden serieuzer van aard. De nadruk kwam te liggen op goede muziek, waar mensen blij van worden. De optredens verplaatsten zich naar feesten, evenementen en leuke plekken waar mensen zijn. De maatschappelijke betrokkenheid bleef en Eigen Hulp speelt nog steeds daar waar mensen een ‘vrolijke noot’ kunnen gebruiken.

 

Eigen Hulp is ondertussen behoorlijk ingeburgerd, maar blijft met een positief kritische blik kijken naar de maatschappij om ons heen. Niet met de grote ‘wij verbeteren de wereld’ houding van vroeger. We houden het klein. Met onze muziek brengen wij mensen om ons heen momentjes van verrassing, plezier en een glimlach. Dat geldt zowel voor de toevallige voorbijganger op straat als voor de mensen die we opzoeken in allerlei tehuizen en instellingen.

 

Naast Eigen Hulp waren er meer aktieorkesten die ongeveer in dezelfde tijd zijn ontstaan. Een aantal van hen bestaat nog. Zie hier voor informatie over deze orkesten.

Top